Всъщност общо взето нищо не може да се направи. Единствено НАП и НОИ могат да дадат тази информация само от регистъра на трудовите договори и декларация 1 и 6, но те не биха го направили, защото служителя подписва  декларация и за неверни данни и съответно си носи лична отговорност за предоставяне на неверни данни. Така ми отговориха от ИТ.
Здравейте,

имаме съмнение, че служител, на който предстои да изплатим обезщетение по 222/ за 1м. оставане без работа/ работи, а при нас е представил копие на трудова книжка - с вярно с оригинала  - на последните страници от трудовата книжка, все едно няма вписване.

Как мога да проверя, дали е бил осигуряван за този период?

Мерси
И аз искам да попитам нещо във връзка с това обезщетение - прекратяваме служител на основание 328 ал.1 т.2 /съкращаване на щата/. Но служителя се самоосигурява като земеделски стопанин. Трябва ли да се зачита че е без работа тогава? Дължим ли му това обезщетение? Благодаря
Да, но последното получено брутно трудово  е с празничен труд и бонус. Това значи ли тези Х заплати трябва да са като последната /+празничен и бонус/
Здравейте,
Имам следния казус: Служител прие прекратяване по 331 с обезщетение от Х заплати. На самата му заповед пише: Х кратен размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение...
Само че последния месец този човек има платен извънреден труд и тримесечен бонус. Въпроса ми е сега, тези заплати обезщетения на базата на последното брутно ли трябва да са / с платения празничен труд и бонус/ или на базата на "чистата" брутна.
Много ми е важно, защото може да се стигне до спор .
Здравейте,



Искам да бъда назначена фиктивно в фирма и освободена, за да взимам пълна борса. Според закона, лица упражнили правото на обещетение през последните 3 години ще бъдате обещетявани минимално.


Това не се пише публично. Ако през последните три години сте били на борсата губите право за пълно обезщетение, мисля че само минимално.
Условията на докторантурата го налагат. Ясно е, че ще му се отрази на заплата и осигурителен стаж. Затова ми е чудно може ли на 8 часа без 10 минути все едно, тъй като в закона никъде не е упоменато че не може
Здравейте колеги,
имам следния казус - колега е докторант, и трябва да бъде на непълно работно време. Идеята е да го направим на 7 часа и 50 минути работно време, за да не му се отрази драстично на заплатата. Имате ли опит, дали е законово това да стане? Благодаря предварително за всякакви съвети.
Мерси хора! Така е наистина. Трябва да им се изплати с увеличение 75%. Казаха ми го от ИТ Кюстендил.
Здравейте,
току що получих писмо от МТСП до областния управите на Кюстендил, че: цитирам: 21 март е определена за неприсъствен и празничен ден на територията на Община Кюстендил" -. Според вас трябва ли да  се води извънреден труд на тази дата, и съответно празничен труд. Някои има ли поделения там, или да е от там? Мерси
Както казваше една юристка, по лесно е да се разведеш, отколкото да се отървеш от служител, преминал изпитателния срок. Аз съм за 331, скъпо, но генерално решава бъдещи проблеми.
Аз също съм ги вадила от системата с дни и МКБ.  Казали са СТМ-то, защото и те трябва да имат болнични, но тази информация е при нас.
Здравейте, имам следния казус: назначавам пенсиониран при нас служител на същата длъжност. Трябва ли да му изплащаме класовете, които има на тази длъжност /25 г/?

Мерси
След като има подадена молба може да се освободи по 326 на съответната дата, нищо че е в болничен
Здравейте колеги,

искам да попитам / за да съм сигурна/ обезщетението по чл.327 ал1т. от КТ в размер на две брутни работни заплати ли е, и в кой член от КТ или КСО се регламентира това обезщетение.

Мерси